
Om mijn . op te volgen voorbeeld van Pracht Duelik zal nu de andere detailleren Bruno Cathala co-design dat me boeide op Gen Con 2022: Zeezout & Papiermede ontworpen met Theo Rivière en uit te komen van de Franse uitgever Bombyx bij SPIEL ’22.
Zeezout & Papier is een puur kaartspel dat op het eerste gezicht misschien overweldigend lijkt en waarschijnlijk meer tijd kost dan nodig is om uit te leggen, gezien de meerdere kaarttypen in het kaartspel.
Laten we om te beginnen eens kijken naar mijn bezit aan het einde van een ronde:
Merk op KleurTOEVOEGEN spelerhulp in de rechterbovenhoek, die het aantal kaarten van elke kleur in het kaartspel aangeeft. (Yann Droumaguet van Bombyx vertelde me dat het bedrijf van plan is om de ColorADD-symbolen in de toekomst zoveel mogelijk te gebruiken om zijn spellen toegankelijker te maken.) Kaarttypes kunnen in een reeks kleuren voorkomen en de kleuren zijn belangrijk voor twee doeleinden die ik’ zal het even uitleggen.
In de bovenste rij zie je vier paar kaarten: schepen, krabben, vissen en het duo zwemmer/haai. Wanneer je een van deze paren in je hand verzamelt, kun je deze in je bezitsgebied spelen voor 1 punt en de speciale kracht van dat paar, die van links naar rechts zijn:
• Een andere afslag nemen.
• Kies de kaart van uw keuze uit een van de twee aflegstapels.
• Een kaart trekken van de stapel.
• Een willekeurige kaart stelen van een tegenstander.
De vier kaarten in de onderste rij waren tot het einde van de ronde in mijn hand. Een zeemeermin is 1 punt waard per kaart in je verzameling met een kleur naar keuze; als je meerdere zeemeerminnen hebt, moet je verschillende kleuren kiezen. Ik koos voor geel en donkerblauw, dus dat is 7 punten waard bovenop de 4 punten voor mijn paren. (De andere twee kaarten zijn waardeloos, maar als ze geel of donkerblauw waren geweest, zouden de zeemeerminnen ze hebben geteld.) Als het je lukt om alle vier de zeemeerminnen in je hand te verzamelen, win je het spel meteen!
Laten we nu eens kijken naar een foto uit een andere ronde:
Andere kaarten scoren punten als sets, dus ik heb 3 punten octopussen in de hand en 0 punten schelpen. Als alternatief kunt u pinguïns of zeelieden verzamelen. Elke kaart heeft rechtsonder een nummer dat aangeeft hoeveel kaarten van dat type er in de stapel zitten. Ten slotte scoren sommige kaarten punten op basis van andere kaarttypes: de eenzame vuurtoren is 1 punt waard per schip in je verzameling; de school 1 punt per vis; de kolonie 2 punten per pinguïn; en de kapitein 3 punten per matroos.
Oké, met die achtergrond uit de weg, hoe speel je het spel? Schud de stapel en deel vervolgens één kaart op elk van de twee aflegstapels. Neem tijdens een beurt de bovenste kaart van een aflegstapel in je hand of trek twee kaarten van de stapel, houd er een en gooi de andere weg. Als je een paar hebt, kun je ervoor kiezen om het te spelen.
Als je ten minste 7 punten hebt – in de hand, op tafel of in een combinatie van beide plaatsen – kun je ervoor kiezen om de ronde onmiddellijk te beëindigen, waarna iedereen zijn hand onthult en scoort voor al zijn spullen. Als alternatief, als je minstens 7 punten hebt en denkt dat je meer hebt dan wie dan ook, kun je onthullen hoeveel punten je hebt en “Laatste ronde” noemen, waarna alle anderen een laatste beurt krijgen. Als het niemand lukt om meer punten te hebben dan jij, dan scoor je die punten en een bonus voor de kleur die het meest aanwezig is in je collectie, terwijl alle anderen alleen scoren voor de kleur die het meest aanwezig is in hun collectie. Als iemand je echter overtreft, dan scoor je alleen voor je beste kleur, terwijl zij hun punten en een bonus scoren.
Speel meerdere rondes totdat iemand de drempel van 40/35/30 punten bereikt, afhankelijk van of je twee, drie of vier spelers hebt.
“Ik heb altijd het gevoel dat iemand naar me kijkt…”
Droumaguet leidde me door een overzicht van het spel, dat overladen leek met te veel kaartsoorten en keuzes, toen speelden we een voorbeeldronde… en nog een en nog een en nog een en alles verliep soepel en ik stopte alleen omdat ik een andere afspraak had.
Ja, er gebeurt misschien veel in het spel, maar dat is niet erg, want je bouwt een hand op met slechts één kaart tegelijk. Niet alles zal in een ronde verschijnen, dus de waarde van een bepaalde kaart is alleen relatief aan wat je hebt en wat is weggegooid, wat betekent dat je flexibel moet zijn om punten bij elkaar te brengen.
De actie van een beurt is eenvoudig en duurt slechts een paar seconden, maar het genereert alle onzekerheid die goede kaartspellen doen: maak je de juiste keuze? Geef je de tegenstander iets wat hij wil? Bedek je de juiste stapel of laat je iets dat ze willen bloot? Elke kleine keuze vormt de stroom van de ronde en het effect van die keuzes neemt in de loop van de tijd toe. Met meer spelers zouden er tussen beurten meer kaarten op de aflegstapels worden begraven, wat extra informatie geeft over wat er niet in het spel is.
De gok die voor u beschikbaar is met betrekking tot het einde van een ronde is een geweldige bijkomstigheid. Hoe zeker ben je? Wat heeft de tegenstander op tafel en hoeveel kaarten heeft hij in de hand? Heb je gevolgd wat ze hebben opgepikt? Wat is het maximale dat ze kunnen hebben? Als je op de juiste manier gokt, kun je een enorme voorsprong krijgen in de score omdat je een bonus toevoegt, terwijl anderen alleen een bonus krijgen, en een ronde die misschien op 8-7 in jouw voordeel is geëindigd, omslaan naar iets als 11-3.
Zeezout & Papier voelt niet vernieuwend aan in termen van scorekeuzes of gameplay, maar de game was ongelooflijk meeslepend, en combineerde het dubbele mysterie van de kaarttrekking met de bevredigende hobbel van een paarkracht en de sensatie die voortkomt uit het vasthouden van waardevolle kaarten die de tegenstander als een slang zullen bijten moeten ze de laatste ronde bellen. Het uiteindelijke pakket zal op de schaal van een Oink Games-release zijn, perfect voor elke portemonnee, rugzak, weekendtas en vliegtuigblad op weg naar huis van SPIEL ’22.
•••
Tijdens Gen Con 2022 probeerde ik ook Bombyx’ andere SPIEL ’22-release, een flip-and-write-spel voor 2-8 spelers van Romain Caterdjian met een adellijke titel Kijk naar de sterren.
Elke speler krijgt een bord met een paar afbeeldingen in sterrenbeeldstijl erop, een paar geringde planeten en een raster van sterren (stippen), waardoor iedereen een iets ander beeld van de nachtelijke hemel krijgt. (Stel je voor dat we ons op verschillende punten op de meridiaan bevinden.) In elke ronde worden zes kaarten onthuld, met een kaart met een patroon van twee lijnen of (zelden) een vallende ster. Als je lijnen ziet, kun je ervoor kiezen om ze op je bord te tekenen in dezelfde opstelling of gedraaid, waarbij je telkens twee sterren verbindt als je een lijn trekt. Als je drie of meer lijnen met elkaar verbindt, heb je een sterrenbeeld gemaakt en idealiter maak je zes sterrenbeelden van maat 3 tot 8.
Voor een vallende ster kun je een diagonale lijn van 1-3 segmenten lang tekenen die niets anders op het bord raakt. Er kan later niets anders worden getekend dat deze vallende ster raakt.
Na de eerste ronde mag je niet meer tekenen op de onderste twee rijen van je bord. Stel je voor dat de zon begint op te komen, waardoor het moeilijker wordt om sterren op dat niveau te zien. Na de tweede ronde kun je niet meer tekenen in de onderste vier rijen, en na drie rondes eindigt het spel en scoor je voor het volgende:
• Voor een sterrenbeeld van grootte 3-8, scoor 3-8 punten, zonder punten voor een tweede sterrenbeeld van dezelfde grootte.
• Scoor 1 punt voor elk sterrenbeeld dat orthogonaal of diagonaal grenst aan een planeet.
• Scoor 1 punt voor elk segment in een vallende ster.
• Scoor de vermelde punten elke keer dat je de vorm hebt gemaakt die op een bonuskaart is onthuld.
Bing, bang, boem – dat is het! Het spel bevat meer dan 18 kaarten, dus je weet niet welke lijnpatronen in een bepaald spel worden gebruikt. Zoals je op Yann’s bord aan de rechterkant kunt zien, kunnen constellatielijnen elkaar kruisen, en je kunt nauw geneste patronen maken met de juiste kaarten en ervaring om te zien hoe je alles in elkaar kunt passen.
creatSource link